Завантаження ...

Як на Сумщині підписували декларації із лікарями протягом 2018 року

Аналітики визначили найактивніші місяці 2018 року, впродовж яких сумчани та жителі області підписали найбільше декларацій із лікарями.



Аналітики визначили найактивніші місяці 2018 року, впродовж яких сумчани та жителі області підписали найбільше декларацій із лікарями.

За період приписної кампанії-2018 аналітики виявили, що жителі Сумської області активно підписували декларацію з лікарем протягом липня, вересня та листопада. У ці місяці показник зростав на 10%, 11% і 12% відповідно. Такі дані наведено у звіті Інституту аналітики та адвокації.

За даними аналітиків, протягом останнього місяця 2018 року показник зріс ще на 7%. Так, станом на 1 січня 2019 року обрали свого лікаря 727 тисяч жителів Сумщини, тобто 66%. При цьому, загальний відсоток по Україні на той час складав 57,4%.

Реформа передбачає, що гроші мають “йти за пацієнтом”. Для цього медичні заклади мали:

  • набути статус некомерційного підприємства (автономізовуватися);
  • підписати договір із Національною службою здоров`я України (НСЗУ) – новоствореним органом, який керуватиме фінансовою системою медицини в Україні.

«Станом на 01.01.2019 року некомерційними підприємствами стали 48 лікарень області. Наприкінці 2018 року до НСЗУ подали заяви на підписання договорів 57 закладів: 46 комунальних і 11 приватних. Усі 23 комунальні заклади, з якими вже були підписані договори, подали заяви на перезаключення угод. Це типова практика, оскільки угоди діють 1 рік», – повідомив аналітик ІАА Дмитро Пономарьов.

Упродовж 2018 року розпочалася реформа первинної ланки медицини, яка стосується сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. У 2019 році Міністерство охорони здоров'я України планує реалізувати пілотний проект у сусідній, Полтавській області, по впровадженню медичної реформи в закладах вторинної і третинної ланки. Зміни стосуватимуться спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги відповідно. Даний досвід ляже в основу подальшого реформування медицини на території всієї України, у тому числі й на Сумщині.

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: