Завантаження ...

100-річчя Незалежності Республіки Польща відзначили у Сумах

Напередодні, 9 листопада, на Центральному кладовищі відбулося покладання квітів до Меморіалу воїнів Війська Польського, які померли у 1944 році у Сумському шпиталі.



Напередодні, 9 листопада, на Центральному кладовищі відбулося покладання квітів до Меморіалу воїнів Війська Польського, які померли у 1944 році у Сумському шпиталі.

Віддати шану загиблим прийшли заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан Пак та сумчани, які опікуються українсько-польською співпрацею, представники польської діаспори.

Також у рамках відзначення 100-річчя відродження Польської держави, у художній галереї «Наша» на Псільській відкрилася фотовиставка «Магічний Люблін». Тут представлено близько 20 робіт польського фотохудожника Макса Кшешковскі. На світлинах – пам’ятки та репортаж з Фестивалю трюкачів, який щорічно відбувається у нашому місті-побратимі.

Ще одна виставка фотографій «Зустріч з Польщею», експонується у залі мистецтв Центральної міської бібліотеки ім. Шевченка. Тут представлені фото учасників Товариства польської культури у Сумах.

Тут, у гостинній бібліотечній світлиці 11 відбулися урочистості, ініційовані Товариством польської культури.

Розпочалися вони виконанням польського Національного гімну. Голова Товариства Володимир Кучинський зачитав вітання з нагоди 100-річчя Дня Незалежності Польщі від Генерального консула Республіки Польща у Харкові Януша Яблонського. Він щиро подякував членам Товариства за їх підтримку та поширення польської культури та мови, а також привітав із знаковою історичною подією.

Під час святкової зустрічі присутнім нагадали про події та обставини відновлення Польської держави, історичні постаті тієї доби.

Також члени Товариства підготували власну художню програму, де представили польські народні та історичні пісні. Підспівували виконавцям усі учасники.

Підвели підсумки і відзначили переможців фотовиставки «Зустрічі з Польщею» та представлена підбірка світлин з найвизначнішими пам’ятками та місяцями Польщі.

Завершилися святкування спільним чаюванням із традиційним «польським чизкейком» та іншими національними смаколиками. Атмосфера зустрічі була теплою та по-справжньому родинною. Учасники довго не розходилися та бажали один одному і Польській державі усіляких гараздів та процвітання.

Свої побажання польському народові також можна залишити у спеціальній книзі, яка передана Генеральним консульством Республіки Польща у Харкові до Товариств польської культури.

Нагадаємо, Суми тривалий час мають партнерські стосунки з Республікою Польща. Це і реалізація спільних проектів та програм, у тому числі за участі міст-побратимів Люблін та Гожув-Вєлькопольский, і співпраця у сфері бізнесу та інвестицій, культурно-мистецькі події та заходи. У Сумах дві вулиці отримали нові назви на честь нашого партнерства - вул. Люблінська та вул. Іоанна Павла ІІ, закладено Сквер українсько-польської дружби.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: