Завантаження ...

У Сумах організували тематичні громадські читання у День української писемності та мови

З нагоди свята у Конгрес-центрі СумДУ відбулись громадські читання «Мова як основа української національної ідеї та Соборності України».



З нагоди свята у Конгрес-центрі СумДУ відбулись громадські читання «Мова як основа української національної ідеї та Соборності України».

Захід зібрав чимало небайдужих до цієї тематики містян. Серед присутніх на заході були представники міської та обласної влади, духовенство, науковці, громадські діячи, студентство.

Ініціатор громадських читань Голова Конгресу української інтелігенції Віктор Казбан розповів, що це другий етап мовної проблематики, зазначивши, що перший відбувся 21 лютого цього року – науково-практична конференція «Мова. Держава. Основа», під час якої і було прийняте рішення провести наступний етап саме в День української писемності та мови. Крім того він повідомив, що планують у День Соборності України провести ще один тематичний захід під назвою «Мова, як основа Соборності України».

Під час громадських читань присутні прослідкували історію походження і розвитку української писемності і мови, обговорили низку важливих питань: місце мови у житті людини, становлення української мови та виклики сьогодення; українська мова на різних етапах суспільно-політичного розвитку; значення української мови як державної.

Це була стартова розмова про українську національну ідею, у грудні запланували провести науковий колоквіум для того, аби узагальнити всю тематику і просувати цю ідею далі.

Додамо, 9 листопада 1997 року Президент України на підтримку громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства підписав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: