Завантаження ...

На закупівлю інсуліну на Сумщині не вистачає грошей (+відео)

Як повідомив сайт UA:Суми, на Сумщині проживає понад 36 тисяч хворих на діабет. Інсулінозалежних – близько 5 тисяч людей, з них 180 – діти.



Як повідомив сайт UA:Суми, на Сумщині проживає понад 36 тисяч хворих на діабет. Інсулінозалежних – близько 5 тисяч людей, з них 180 – діти. Розраховувати на безкоштовні ліки може третина.

Катерина Кошелевська зараз у стаціонарі. Останні 15 років, 5 разів на день, робить собі уколи. Купувати інсулін, говорить жінка, не по кишені.

У середньому на місяць таким хворим потрібно, каже обласний ендокринолог, від однієї до трьох тисяч гривень.

За інформацією обласного ендокринолога Жанни Співак, на обліку мають понад 5 тисяч інсулінозалежних хворих, із них 180 дітей. На цей рік їм треба 45 млн грн. Мають утричі менше, говорить директор Департаменту фінансів області.

Найгірша ситуація у Недригайлівському, Путивльському районах, а також Глухові, Конотопі та Сумах – там гроші на придбання інсуліну цьогоріч не виділяли. Як розповів заступник начальника сумського міського відділу охорони здоров’я Юрій Прядко, поки пишуть листи.

За статисткою, за рік 170 людей отримують інвалідність, маючи цукровий діабет, 35-тьом ампутують ноги; у хворих на цукровий діабет у 5 разів частіше трапляються інфаркти та інсульти.

У 2016-му область інсуліном забезпечували 100%-во коштом державної субвенції. Торік вона покрила 80% потреби. Решту додавали міські, районні та обласний бюджети. З цього року, за словами Олени Батраченко, фінансування закупівлі ліків – клопіт винятково місцевих бюджетів. Ми намагалися зв’язатися з директоркою департаменту фінансів Сумської міськради – Світланою Липовою, аби з’ясувати чи передбачається виділяти гроші на придбання інсуліну для сумчан. Жінка послалася на зайнятість, а потім вимкнула телефон.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: