Завантаження ...

Несолодке життя колишньої цукрової столиці

Місто Суми довгий час бурно розвивалося. У другій половині XIX сторіччя Суми навіть вважалися цукровою столицею.



Місто Суми довгий час бурно розвивалося. У другій половині XIX сторіччя Суми навіть вважалися цукровою столицею. Тут працювало багато великих підприємств, починаючі із цукрових заводів, будувалось житло для сумчан, школи, дитячі садки, медичні заклади тощо. Проте останні роки за більшістю показників соціально-економічного розвитку м. Суми знаходиться серед обласних центрів країни з найгіршими досягненнями.

Головна цінність любого міста є люди, які живуть та працюють в них. І коли йогонаселення вимирає або залишає назавжди – це є трагедія не тільки окремих людей, а й міста.На 1 січня 2018 рокуу м. Сумах чисельність наявного населення складала 267 343 особи, при цьому за 2017 рік вона зменшилася на 1116 осіб, у т.ч. за рахунок перевищення кількості померлих над кількості народжених – на 1010 осіб.

Складною залишається ситуація в економіці міста. Постійно скорочується робочі місця. В середині 2017 року кількість штатних працівників підприємств м. Суми становила 79,4 тис. осіб, хоча ще в 2014 році їх було понад 90 тис. осіб. Кількість вільних робочих місць, заявлених роботодавцями до центру зайнятості, упродовж грудня 2017 року зменшилася на 13,9% і на кінець місяця становила 683 вакансії.

Нема підстав говорити і про досягнення щодо життєвого рівня сумчан. Формально постійно зростаєномінальна заробітна плата. Так за другий квартал 2017 року вона в обласному центрі складала 6287 грн, що в було 1,4 рази більше,ніж у минулому році. Але це пов’язане не з економічними успіхами міста, а з штучним підняттям в країні розміру мінімальної зарплати в два рази (до 3200 грн).В той же час в Україні середня зарплата вже дорівнювалася 7360 грн. Навіть серед міст та районів Сумщини обласний центр за розміром середньої зарплати посідає лише четверте місце, поступаючись Глухівському та Тростянецькому районам, а також м.Охтирка.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах м.Суми на 1 січня 2018року становила 108,2 млн грн. Найбільший боржник із виплати зарплати серед економічно активних підприємств - ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання».

Пекучою для сумчан є проблемаякості житлово-комунальних послуг та постійного зростання цін на них.Через бідність та низькі доходивже більше половини сумчан потребували державної допомоги. У 2017році державна субсидована підтримка була призначена майже 100 тис. сімей обласного центру на суму 43 млнгрн.У порівнянні з 2016роком кількість субсидіантів збільшилася на 18%. А ось загальна сума призначених субсидій, навпаки, зменшилася у такому ж співвідношенні. Відтак зменшився й середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство, який у грудні 2017році склав 758 грн проти 1155 грн у попередньому році.

Крім того, протягом 2017року 94 домогосподарствам м. Суми були призначені субсидії готівкою для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Загальна сума готівкових субсидій склала 252 тис.грн – це на чверть більше, ніж у 2016році. Середній розмір субсидії цього виду у грудні 2017року збільшився майжеу 1,6 раза і склав 2355 грн.

Дуже багато питаньсьогодні до станужитлово-комунального господарства міста. Кожен рік у Сумах влітку проводяться гідравлічні випробування теплових мереж. Як наслідок, припинення гарячого водопостачання длякожного сумчанинадесь на два тижні. Ще більшоюбідою для Сум стали аварійні відключення водопостачання. Майже кожен місяць від КП «Міськводоканал» надходять чергові попередження про відключення води, наприклад, від 4 жовтня 2017 року - «у зв'язку з аварією на лінії діаметром 400 мм на Ново-Оболонському водозаборі з 9.30 відсутнє водопостачання району Тімірязєвка і по вул. Герасима Кондратьєва, Гамалія, Героїв Небесної сотні, Петропавлівська, Малиновського»; від 7 листопада 2017 року - : «у зв'язку з поривом на водопровідній мережі діаметром 600 мм по вул. Героїв Крут припинена робота Токаревського водозабору. Призупинено водопостачання будинків по вул. Героїв Крут, вул. Харківська, вул. СКД, вул. Прокоф'єва, пр-т Михайла Лушпи та прилеглих до них вулиць», тобто фактично половина міста знов були без води.

Сумчанам доставляють багато незручностей так звані планові відключення світла, коли філія «Сумський міський район електричних мереж» ПАТ «Сумиобленерго» на значний час знеструмлює по декілька багатоповерхових будинків, а то й цілі вулиці.

Не втрачає своєї актуальності для Сум газове питання, яке штучно створено ПАТ «Сумигаз» через бажання встановити загальнобудинкові лічильники, а не безкоштовні індивідуальні лічильники на газ, як це передбачено чинним законодавством. У Сумах 134 будинкихочуть облаштувати загальними приладами обліку газу, хоча кожен громадян України має право на індивідуальний облік газу. Тому містяни постійновлаштовуютьакції протесту, чатують під будинками і навіть самі вмикають відімкнене газовиками блакитне паливо. І тільки після цього у владних кабінетах обласного центру б’ють на сполох: усе це може призвести до біди.

У Сумах гостро стоїть проблема із вивезенням сміття. Сумчани постійно скаржаться на сміттєві компанії, які не встигають прибирати сміття з контейнерних майданчиків. За оцінкою міськради 80% контейнерних майданчиків у Сумах захаращені сміттям.Головною причиною такого стану місцева влада вважає заборгованість споживачів перед прибиральниками сміття і для її усунення планує збільшити фінансування компаніям, які займаються вивезенням твердих побутових відходів (ТПВ).

Екологічною катастрофою для міста загрожує стати вичерпання ресурсу діючого полігону ТПВ. Як це може статися,показав трагічний приклад Львова.Міська влада довго підшукували місце для нового сміттєвого полігону. Проте довколишні сільради не були згодні виділяти землю на своїх територіях для цих цілей. Зараз у Сумвже є конкретна можливість отриматиновий сміттєвий полігон. Однак містянам для того, щоб вивезення сміття в Сумах перестало бути одним з найболючіших питань, треба продовжити вимагати у від чиновників довести його до пуття.

Як і мешканців багатьох інших українських міст, жителів Сум дратує стан місцевих доріг. І якщо до центральних і проїзних доріг руки у місцевої влади ще якось доходять, то внутрішньобудинкові дороги, тротуари найчастіше залишаються поза їх увагою. Ось і з'являються в Інтернеті фотографії розбитих і непрохідних сумських доріг: на вулицях Петропавлівської і ГерасимаКондратьєва, Химгородке, в інших мікрорайонах.І це при тому, що в 2017 році було відремонтовано близько 150 тис. м2 доріг, що на 60% більше, ніж у попередньому році. Міська влада планує у 2018 році збільшити як цю цифру на 80%, так і кількість відремонтованих тротуарів та велодоріжок. Цей ремонт доріг буде фінансуватися в т.ч. і з Державного дорожнього фонду через обласний бюджет. Але щоб ці плани не залишилися пустим звуком, необхідний жорсткий громадський контроль.

Вже який рік дуже чутливою у місті залишається житлова проблема. У 2017році підприємства обласного центру виконали будівельні роботи на суму 956,8 млн.грн, що становить 77,8% загальнообласного обсягу будівництва, сдали в експлуатацію 66,8 тис.м2 загальної площі житлових будівель (у 2016році – 66,2 тис.м2). Майже дві третини нового житла у м.Суми – це багатоквартирні будинки. Але це житло не доступне для більшості з тих, кому воно гостро потрібне.

На 1 липня 2017 року на квартирному обліку в Сумах знаходилося понад 20 тис. осіб. Щорічно отримують житло лише 0,2-0,4% кандидатів, які стояли в черзі. Тобто обсяги будівництва житла для соціально незахищених верств населення міста недостатні і не дозволяють вирішити проблему забезпечення їх квартирами.

Пом'якшити цю проблему мало було молодіжне житлове кредитування, розпочате в регіоні у 2002 році. Всього за програмою МЖК за час її дії введено в експлуатації 18 будинків у шести містах області, з них половина - у Сумах, а власниками квартир стали більше 600 сімей.

В Сумському регіональному управлінні Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву зараз зареєстровано 1100 кандидатів, які бажають отримати пільговий довгостроковий кредит на будівництво житла. Ним можуть скористатися громадяни віком до 40 років. Однак за останні 5 років молодим сім'ям Сумської області, включаючи Суми, було видано лише 54 кредиту, з них за рахунок держбюджету – 32, обласного – 6, міськбюджету Сум – 16.

На сесії облради затверджено нову регіональну програму молодіжного житлового кредитування на 2018-2020 роки. Для її реалізації передбачено 46,25 млн грн. Виходячи з прогнозованої суми на рік і теперішньої вартості квадратного метра, в 2018 році на отримання кредиту можуть розраховувати тільки 8 сімей. Не на багато поліпшить ситуацію в цьому питанні Сумська міська програма, яку найближчим часом має розглянути міськрада.

Соціально-економічні негаразди, що тривалий час спостерігаються в м.Суми призвели не тільки до зниження рівня і якості життя населення, а й до погіршення стану його здоров’я. За підсумками 2017 року епідситуацію в місті можна розцінювати як нестійку, рівень захворюваності на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте існують сприятливі умови для їх поширення. Так, збільшилась кількістьвипадків гострих кишкових інфекцій (у 2017 році таких було398 проти 347 у 2016 році); хвороби Лайма (101 та 69відповідно);інших протозойних кишкових хвороб (305 та 294 відповідно).

І хоча у 2017 році відбулося зниження загальної захворюваності (в основному за рахунок грипу та інших ГРВІ), робити висновок, що стійка тенденція до зростання захворюваності та поширеності хвороб серед населення м.Сум подолана, поки зарано. І це ми вже бачемо в 2018 році, коли через епідемію грипу та інших ГРВІ просто не вистачає місць в інфекційних відділеннях дитячих лікарень Сум.

Занепокоєння викликає у сумчан впровадження медичної реформи, зокрема нормативні аспекти реформування первинної ланки охорони здоров’я. Сумнів викликає, що держава напряму буде спроможна покриватиме усі витрати у межах так званого гарантованого пакету. Є питання щодо двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги, які мають запрацювати у Сумах в рамках цієї реформи.У прийнятому на 2018 рік міському бюджеті бракує коштів для закупівлі необхідного медобладнання.Тому, щоб уникнути масових порушень конституційних прав містян на охорону на здоров’я та медичну допомогу,хід реформування галузівимагає самої прискіпливої увагигромадськості міста.

У Сумах на утримання освітньої галузі у 2017 році із загального фонду міського бюджетуспрямовано 639,2 млн грн. (виконання - 97,1 %), з них за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету надійшло 222,3 млн грн. Ці кошти складають майже третину усіх видатки соціального спрямування міста. Окрім цього по галузі видатки спеціального фонду склали 70,1 млн грн.Проте, навіть такі значні витрати не забезпечують вирішення освітянських проблем міста. Так, міська рада не зважаючи на звернення сумчан навіть через ті же онлайн-петиції, так і не знайшла у бюджеті Сум грошей на освітлення навколо шкіл, зокрема території 1-ї школи по вулиці Герасима Кондратьєва.У прийнятому міському бюджетіна2018 рік педагоги міста не повністю забезпечені фінансами по фонду заробітної плати.

Досі не вирішено питання забезпечення потреб сумчан у дитячих садках. Ум. Суми мешкає понад 10 тис. дітей дошкільного віку. Закладів освіти для них – 43, але місць для всіх малят міста не хватає. У 2017 році на Хіммістечку було добудовано другий корпус дитячого садку «Яблунька» на 140 місць. Цього року у бюджеті Сум запланували 7 млн грн на будівництво садочка вже у 12-му мікрорайоні. І громадськість міста має контролювати владу, щоб цейважливий соціальний об'єкт було побудовано в строк.

Змінилося у сумчан відношення до військової служби. Від строкової служби в Збройних силах України в Сумах сьогодні ухиляються 2424 чоловіка,з них 1069сумчанухиляються від служби в арміїпонад рік; 320 –понад двароки; 1029 чоловік –понад трироки;понад чотирироки – три особи тапонад шістьроків теж три чоловіка.

Рівень злочинності у Сумах є одним з найнижчих серед обласних центрів - десь 10 злочинів на 1000 населення, що майже в три рази менше ніж у Києві. Проте це не значить, що у містівідсутні проблемиу цьому питанні. За повідомленням Прокуратури Сумської області у 2017році по м. Суми обліковано 3653 кримінальні правопорушення, з них 1074 – тяжкі та особливо тяжкі. Ось, наприклад, кримінальні статистика Сумського міськвідділу поліції тільки за один тиждень червня 2017 року: було зареєстровано 1432 факти правопорушень; повідомлень про кримінальні правопорушення було прийнято 116, з них розкрито – 39, зокрема розкриті тілесні ушкодження – 3, крадіжки – 14, шахрайства – 2, хуліганства – 3; виявлено 8 фактів незаконного обігу наркотичних речовин, у тому числі 1 факт їх збуту; до адмінвідповідальності притягнуто 168 осіб, з них 5 – за насильство в сім'ї, 50 – куріння у невстановленому місці, 54 – за порушення антиалкогольного законодавства, 28 – за самогоноваріння.

Незадовільний соціально-економічний стан міста,які загалом країні, дають підстави більшості сумчан (65,4%) вважати ситуацію в Україні напруженою, і тільки 6,2% - стабільною. Про це свідчить дослідження, проведене 28 жовтня – 14 листопада 2017 року Центром Разумкова, Центром соціальних та маркетингових досліджень «Социс», Київським міжнародним інститутом соціології та соціологічною групою «Рейтинг».Водночас 26,3% опитаних сумчан оцінюють ситуацію вибухонебезпечною, при тому,щозагалом по Україні так вважають лише 21,9% її громадян.Однак «новий Майдан» не підтримують 56,5 % сумчан, ще 27,9% підтримують масові протестні акції, але не готові брати в них участь (в Україні таких 22,5%). Вже готові особисто протестувати - 7,7% сумчан.

Це підтверджуютьрізноманітні протестні акції, які майже кожен місяць проходять у Сумах. Так, 20 травня 2017 року у Сумах відбувся мітинг проти підвищення до 4 грн вартості проїзду в маршрутках. Це була громадська ініціатива, яку підтримали містяни. Резолюцію від сумчан з вимогами скасувати рішення виконавчого комітету про підвищення тарифів та транспортний конкурс в цілому за 327 підписами передали міському голові Олександр Лисенко.Однак орган місцевого самоврядування проігнорував ці вимоги. Більш того, вже з 1 січня 2018 року у Сумах підвищилась вартість проїзду у маршрутках з 4 до 5 грн. За таке рішення проголосували 10 з 13 членів виконкому, ігноруючи інтереси сумчан.

7 серпня 2017 року розпочалася акція протесту проти будівництва торгового центру на території сумської школи № 12. Кілька десятків батьків та учнів цієї школи ходили по пішохідному переходу через вул. Іллінську біля вул. Шевченка. В руках вони несли плакати, вигукували гасла. На час акції рух транспорту було повністю перекрито.

Газові протести стали у Сумах майжебуденністю. Як тільки містянам перекривають газ, вони заблоковують центральні вулиці міста. Причому люди об’єднуються цілими районами. Наприклад, коли в 8 грудня 2017 року співробітники ПАТ «Сумигаз» збиралися встановити загальнобудинковий лічильник по вул. Прокоф’єва 10, мешканці цього будинку були проти, тому газовики вимкнули їм газ. На знак протесту проти дій газовиків мешканці перекрили дорогу по вул. Прокоф’єва, рухаючись по пішохідному переходу.

Через тиждень у Сумах також відбулися акції протесту мешканців будинку на Зеленко 10, які були 5 днів без газу.Вулиця Прокоф’єва вдруге була перекрита у районі магазину «Амбар». До акції приєднались мешканці будинків Харківська 38 та СКД 3/1. Всі вони вимагали встановлення комерційного засобу обліку газу згідно законодавства.Ці протести вимусили міськраду провести позачергову сесію, на якій депутати звернулись до обласної адміністрації, аби вони забезпечили виконання вимог законодавства ПАТ «Сумигаз» щодо населення. Окрім того вони підтримали йрозробку програми для співфінансуванняз мешканцями (60 на 40) встановлення індивідуальних обліків газу. І це була хоч і не повна, але перемога протестувальників. Але містянам треба і далі вимогати від влади довести вирішення цієї проблеми до кінця.

На підставі вищесказаного стає зрозумілим, чому в рейтингу обласних центрів України з найбільш комфортними умовами проживання м.Суми посідає останні місця, а його мешканці вважають, що серед українських міст у Сумах жити найважче.

Шкода, що місцева влада не вживає рішучих заходів для реального підвищення життєвого рівня своїх земляків. І справа не тільки в тому, що Суми можуть знову стати одним з протестних центрів країни, як це було в 2004 році зі студентськими акціями. Можна не сумніватися, що сумчани однозначно висловлять свою думку про можновладців підчас чергових виборчих компаній. Тому останнім треба задуматися вже зараз про те, наскільки високими будуть їх рейтинги ближче до виборів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: