Завантаження ...

Обласна влада готова вирішувати питання перезатарення пестицидів за однієї умови

Заступник голови облдержадмініс- трації Микола Подопригора прокоментував ситуацію із пестицидами на території колишнього КСП «Тепличний» у Сумах.



Заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора прокоментував ситуацію із пестицидами на території колишнього КСП «Тепличний» у Сумах.

За його словами, на Сумщині це не єдине місце, де зберігаються пестициди цього класу небезпеки. Проте якщо навіть сільські ради знаходять можливості для їх безпечного зберігання, то Сумська міська влада, чомусь, не бажає вирішити екологічну проблему за існуючою процедурою.

З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища щорічно передбачаються кошти на здійснення перезатарення небезпечних речовин за умови, що органи місцевого самоврядування мають забезпечити приміщення для зберігання пестицидів до моменту їх утилізації. Таким чином у минулому році було перезатарено 37,2 тонн хімічних засобів захисту рослин на території Московської, Синівської та Саївської сільських радах Липоводолинського району та 8 тонн у Перекопівській сільській раді на Роменщині.

Проблему у Сумах можна було вирішити ще у 2014 році, коли обласна влада виходила з пропозицією виділити кошти на перезатарення гербіцидів і пестицидів на території міста. Сьогодні міська влада посилається, що дана ділянка землі не належить місту і відмовляється щось робити з цими відходами, які раніше рішенням міської ради були взяті на облік. Зайнятися вирішенням питання вони погоджуються лише за умови передачі цієї землі громаді міста.

Насправді міській владі сьогодні потрібно лише визначити місце для безпечного зберігання отрутохімікатів і проблеми у цьому немає. Адже є ряд підприємств, які мають на своїх територіях спеціально відведені місця, де можна складувати і зберігати відходи І-ІІІ класу небезпеки. Немає лише бажання вирішити проблему.

У випадку надання Сумською міською радою документального підтвердження про визначення місця зберігання перезатарених пестицидів обласна влада передбачить фінансування проведення робіт з перезатарення при формуванні проекту кошторису на природоохоронні заходи у бюджеті-2018.

Принципове рішення – за Сумською міською радою.

Ми писали:

Пестицидів поблизу Сум не буде
У Сумах хімвідходи "відгрузили" під кабінет Лисенка та будинок Клочка (+відео)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: