Завантаження ...

Вандалы вновь наносят удар по сумским памятникам (+фото)

Утром 25 февраля горожане обнаружили разбитую мемориальную доску офицерам Сумского и Ахтырского гусарских полков, которая была установлена в июне 2010 года на доме №36 по ул. Соборной.

Утром 25 февраля горожане обнаружили разбитую мемориальную доску офицерам Сумского и Ахтырского гусарских полков, которая была установлена в июне 2010 года на доме №36 по ул. Соборной.

Инициатор установки мемориальной доски председатель исторического клуба им. Булатовича Сергей Неговский так прокомментировал этот инцидент у себя на странице в фейсбук: "Это могла сделать только безбожная чернь, не уважающая культурное наследие нашего города".

Стоит отметить, что отношение у сумчан к данной мемориальной доске изначально было неоднозначным. Еще в 2011 году краевед, кандидат философских наук, доцент Сумского государственного университета Вячеслав Артюх опубликовал статью "Як члени історичного клубу ім. О. Булатовича сумську історію фальсифікували", в которой написал: "Мені вже набридло фальшування сумської історії деякими краєзнавцями-любителями і, за сумісництвом, "патрійотамі зємлі русской".Тому й написав ось це... Отже, спочатку угорі на дошці написано таке: «В этом доме в начале ХІХ века жили офицеры Сумского и Ахтырского гусарских полков». І далі перераховані відомі в російській історії цього періоду імена: Яків Кульнєв, Денис Давидов, Микола Раєвський, Сергій Волконський. Перше зауваження: того будинку, на якому причеплена пам’ятна дошка, на початку ХІХ століття, точніше - у 1804 році, не існувало... Подана на пам’ятній дошці інформація – прекрасний приклад фальсифікації сумської історії. Таке дрімуче дилетантство, підживлене почуттям російського патріотизму, коли деяким членам клубу Булатовича ну дуже вже захотілося зробити Суми ще одним містом «русской славы», могло бути зреалізованим у вигляді почепленої на Соборній, 36 меморіальної дошки: а) через відсутність дієвого контролю з боку виконавчих органів міської влади; б) через прихід до влади проросійських сил на чолі з партією регіонів, який і зумовив послаблення цього контролю".

Тем не менее, противники размещения подобной таблички на здании в Сумах отмечают, что демонтировать ее должны только в законном порядке.

"Адекватною буде відповідь, коли знайдуть і покарають негідників, які надругалися над Нашим прапором і зганьбили Героїв Небесної сотні! А щодо цієї дошки, то виникає лише питання, чому вона і їй подібні, що прославляють вигаданих героїв московської доби, взагалі роблять у нашому українському місті? Шановні мер і депутати міськради, чи не настав час на законних підставах повбирати цей бруд з вулиць обласного центру?!", - написал у себя на странице в фейсбук Олег Нагорный.

Напомним, что не так давно в Сумах злоумышленники изувечили флагшток возле памятного знака Героям Небесной Сотни.

Анна Гора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: