Завантаження ...

Більшість шкіл області не пристосовані до інклюзивного навчання (+відео)

Як наблизити науку до юні, говорили педагоги в Северинівці Сумського району. Їх школа – піонер у такому виді навчання. Другокласниця Катя старанно читає дитячу енциклопедію. Цілеспрямована та трудолюбива дівчинка у позакласний час займається вокалом

Як наблизити науку до юні, говорили педагоги в Северинівці Сумського району.

Їх школа – піонер у такому виді навчання.

Другокласниця Катя старанно читає дитячу енциклопедію. Цілеспрямована та трудолюбива дівчинка у позакласний час займається вокалом, а в майбутньому хоче стати дизайнером.
Одразу і не зрозумієш, що Катя чимось відрізняється від шестирічного братика Вані. Аж поки в очі не потрапить палиця – нехитрий пристрій, без якого дівчинка не може пересуватися. Позиція батьків була принциповою: аби обидві дитини – здорова і не зовсім – навчались і розвивались в однакових умовах.

Катя – учениця з ДЦП. Вона – одна з двох дітей з обмеженими можливостями, які навчаються в Северинівській загальноосвітній школі, що є дещо незвичною. Тут уперше на теренах Сумського району запровадили інклюзивну освіту. Тобто створили таку систему заходів, які дозволяють особливим дітям навчатися нарівні зі здоровими.

Однак, питання інклюзії – складний і болісний процес як для області, так і у цілому в країні. Бо комфортне навчання та перебування у школі особливих дітей вимагає таких самих особливих організаційних рішень. Наприклад, наявності спеціально підготовлених педагогічних кадрів, адже нині посада другого педагога (вихователя-помічника), як правило, не передбачена у штатному розписі звичайної одинадцятирічки. Легше навіть облаштувати приміщення, як от в 11-й сумській школі, де навчаються 9 дітей з інвалідністю.

Тож поки впровадження інклюзивної освіти тримається, здебільшого, на плечах громадських активістів, які регулярно стукають у всі можливі двері. Хіба що зрушить з місця нещодавно підписаний Указ Президента – про заходи, які мають допомогти вирішити актуальні проблеми осіб із обмеженими фізичними можливостями.



За матеріалами СОДТРК
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: