Завантаження ...

На Сумщині збільшено площу природно-заповідного фонду

Задля збереження цінних природних комплексів в Сумській області оголошено нові об’єкти місцевого значення – заказники: «Панський став», «Видівський», «Кияницький», «Понурка».



Задля збереження цінних природних комплексів в Сумській області оголошено нові об’єкти місцевого значення – заказники: «Панський став», «Видівський», «Кияницький», «Понурка». Крім того, розширено територію ландшафтного заказника місцевого значення «Образ» на 49,0 га, встановивши загальну площу заказника – 72,8 га. Загалом площу природно-заповідного фонду Сумської області збільшено на 257,6835 га.

Територія гідрологічного заказника «Понурка» (Шосткинський район), що розташований на схід від с. Собичеве, представлена ставом та його прибережною смугою. Збережені природні комплекси водної, прибережено-водної, деревно-чагарникової та лучної рослинності є місцем мешкання низки видів тварин, що охороняються на міжнародному рівні та включені до списків Міжнародного союзу охорони природи і Бернської конвенції, а також вид, занесений до Червоної книги України. Площа – 153,293 га. Заповідний об’єкт має природоохоронне, наукове, рекреаційне, пізнавальне, еколого-освітнє та виховне значення.

Гідрологічний заказник «Кияницький» (Сумський район) розташований на північній околиці с. Кияниця. Площа – 46,0 га. Природоохоронна цінність цієї території обумовлюється наявністю видів тварин, що мають різні ранги охорони. Окрім того, представлені тут ліси потребують збереження не тільки як важливі осередки біорізноманіття, а й тому, що вони відіграють велику водорегулюючу та водоохоронну роль. Ліси суттєво впливають на гідрологічний режим усіх найближчих водних об’єктів та ставу. Став також потребує охорони як об’єкт, який вирізняється значним біорізноманіттям, естетично-привабливим ландшафтом та має рекреаційне значення.

Гідрологічний заказник «Панський став» (Сумський район) розташований на південно-східній околиці с. Вільшанка. Площа – 4,1 га. Став є місцем гніздування водно-болотних птахів. Зокрема, це крижень, курочка водяна, лиска, лебідь-шипун. Птахи потребують охорони згідно зі списками Міжнародного союзу охорони природи, а останній вид також підлягає особливій охороні на території Сумської області. Став також потребує охорони як об’єкт, що вирізняється естетично-привабливим ландшафтом та має рекреаційне значення.

Також до нових об’єктів природно-заповідного фонду області належить і ландшафтний заказник «Видівський» (Краснопільський район). що розташований біля північної і східної околиць с. Виднівка. Ділянка типового ландшафту південно-західних відрогів Середньоросійської височини. Представлена схилами балок південної та західної експозиції. Вони вкриті лучними та деревно-чагарниковими угрупованнями, серед яких виявлені популяції рідкісних видів тварин і рослин різних рангів охорони. Занесені до Червоної книги України рослини: коручка чемерниковидна та коручка темночервона. Тварини, що підлягають особливій охороні на території Сумської області: жовна сива, вивільга вівсянка садова, жужжало велике, бронзівка мармурова, богомол звичайний. Площа – 54,2905 га. Заповідний об’єкт має природоохоронне, наукове, рекреаційне, пізнавальне та еколого-освітнє значення.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: