Завантаження ...

На Сумщині батьків школярів будуть штрафувати за прогули дітей

Батьки школярів можуть заплатити серйозний штраф за систематичні пропуски шкільних занять своїх дітей. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів № 684



Батьки школярів можуть заплатити серйозний штраф за систематичні пропуски шкільних занять своїх дітей. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів № 684

У документі сказано, що при відсутності учнів, які не досягнули повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів поспіль з невідомих причин або без поважних причин, навчальний заклад невідкладно зобов'язаний надати інформацію службі у справах дітей, а ті, в разі потреби – повідомити поліцію.

Уточнюється, що поважною причиною для відсутності дитини в школі є хвороба, відпочинок з батьками або інші сімейні обставини. Один з батьків зобов'язаний повідомити шкільний заклад про те, що дитина буде відсутня і надати письмову заяву.

Якщо дитина не відвідувала уроки через хворобу і зверталася до лікаря – то доказом поважної причини може стати медична довідка. Якщо ж такої немає – то потрібна заява від батька або матері про те, що у відповідний період дитина перебувала вдома під їх наглядом.

Якщо дитина систематично пропускає заняття без поважної причини, а навчальний заклад не має інформації про те, де вона знаходиться, то за законом батьків можна притягнути до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, що по всій Україні традиційно на початку навчального року протягом вересня – жовтня спеціалістами служб у справах дітей спільно з інспекторами ювенальної превенції відділів Національної поліції у загальноосвітніх закладах проводиться Всеукраїнський рейд «Урок». Метою проведення такого заходу є виявлення дітей шкільного віку, які без поважних причин не приступили до занять, а також усунення причин і умов, через які учні не ходять у школу.

Довідково. На Сумщині також наразі відбуваються такі заходи. У цілому протягом вересня – жовтня 2019 року у рамках проведення Всеукраїнського рейду «Урок» в області виявлено 44 дитини, які не приступили до занять в ЗНЗ, ПТУ, ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Із них: 19 дітей у віці 6-10 років, 15 дітей – 11-14 років та 10 дітей – 15-18 років. Основними причинами, з яких дитина не навчалася, є: у 6 випадках – невиконання батьками своїх обов’язків по відношенню до дитини, 1 випадок – самовільне залишення дитиною навчального закладу, з інших причин – 37 випадків.

Зокрема у Сумському районі у вересні було виявлено двох неповнолітніх дітей, які не приступили до навчання. Спеціалістами районної Служби у справах дітей проведено профілактичну роботу з батьками щодо неналежного виконання батьківських обов’язків, роз’яснено обов’язковість здобуття дітьми повної загальної середньої освіти, діти розпочали навчання. Службою у справах дітей Сумської райдержадміністрації проведені також рейди, під час яких обстежено умови проживання 10 сімей, які знаходяться у групі ризику. Батькам роз’яснили норми законодавства щодо їхньої відповідальності у разі невиконання батьківських обов’язків.

Наразі у Сумській області 96724 дитини шкільного віку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: