Завантаження ...

На Сумщині планують наступного року створити сучасний дитячий паліативний центр

Заступник голови обласної ради Тетяна Головко побувала в Сумському обласному спеціалізованому будинку дитини. Директор закладу Галина Литвиненко та представники громадських організацій розповіли про проблеми та потреби закладу.



Заступник голови обласної ради Тетяна Головко побувала в Сумському обласному спеціалізованому будинку дитини. Директор закладу Галина Литвиненко та представники громадських організацій розповіли про проблеми та потреби закладу. Загалом зустріч була присвячена обговоренню трансформації будинків дитини в паліативно-реабілітаційні центри, яка зараз відбувається в державі.

Наразі в Україні критично не вистачає таких центрів. Паліативна допомога надається дітям на рівні відділень лікарень. Цього ресурсу недостатньо, адже, за даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), цієї допомоги в Україні потребують до 70 тис. дітей. У новостворених центрах допомогу надаватимуть дітям у присутності батьків або людей, які їх замінюють, тобто ці заклади не перетворяться на інтернати.

Світова практика і затверджена Урядом Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки передбачає перехід на систему, що забезпечить догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі та включає три етапи. Це складна реформа, адже інтернати знаходяться у віданні трьох міністерств: Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки та Міністерства соціальної політики. Сумський обласний спеціалізований будинок дитини належить до системи МОЗ, у ньому живуть і виховуються найменші дітки.

Окрім процесу перетворення Тетяна Головко порушила питання підвищення кваліфікації чи перепрофілювання працівників закладу та необхідність введення додаткових посад. Вона зазначила, що для вирішення цього питання можливо співпрацювати з Сумським медичним коледжем, адже вони можуть запровадити спеціальну програму підвищення кваліфікації медичних працівників.

Завдяки присутності заступника управління майном Сумської обласної ради учасники зустрічі окремо зупинилися на вирішенні господарчих питань. Заклад потребує додаткового фінансування на встановлення огорожі, облаштування пожежної сигналізації приміщення та закупівлі меблів. Загалом зустріч дала поштовх для подальших дій як посадовцям обласної ради, так і керівництву закладу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: