Завантаження ...

На Сумщині за минулий тиждень знешкоджено 95 боєприпасів часів минулих війн

Протягом минулого тижня групою піротехнічних робіт було знищено шість 76 мм артилерійських снаряди, одну мінометну міну калібру 82 мм та 82 – і мінометні міни калібру 50 мм



Протягом минулого тижня групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (м. Ромни) було знищено шість 76 мм артилерійських снаряди, одну мінометну міну калібру 82 мм та 82 – і мінометні міни калібру 50 мм, чотири 45 – мм артилерійських снаряди, одна авіаційна бомба ФАБ - 100 та 1 граната РГД 5 часів Другої світової війни. Вибухонебезпечні предмети були знайдені у Роменському, Охтирському, Глухівському, Конотопському, Лебединському районах та в м. Ромни.

Так, 21 червня групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій, в с. Сахни Конотопського району проведено роботи зі знешкодження авіабомби ФАБ – 100 часів минулих війн. До служби порятунку надійшла інформація про виявлення в полі невідомого предмету ззовні схожого на застарілий боєприпас. Небезпечна знахідка знаходилась на відстані 10 км від житлових будинків.

На місце виклику з м. Ромни прибули піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які вивезли небезпечний предмет у спеціально відведене місце і знищили шляхом підриву.

Загалом, з початку року на Сумщині зафіксовано 158 випадків виявлення застарілих вибухонебезпечних предметів. Як показує практика, натрапити на них можна будь-де – на власному городі, у лісі, на будівельному майданчику і навіть під час відпочинку на водоймі.

Рятувальники наголошують, що боєприпаси вкрай небезпечні. Натрапити на них можна в різних місцях. Тому в таких випадках необхідно бути обережними, у жодному разі не чіпати предмет, схожий на боєприпас, а тим паче не намагатися його вилучити та перенести. Також не можна поблизу користуватися мобільним та радіозв'язком, це може спровокувати вибух. Треба запам’ятати місце знахідки та негайно повідомити про неї до місцевих органів влади, правоохоронців або безпосередньо на лінію екстреного виклику за номером «101». Пам’ятайте, роботи зі знешкодження боєприпасів можуть проводити лише відповідні фахівці – піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: