Завантаження ...

На Сумщині шахраї - «реформатори» вийняли з кишень пенсіонерів чималі суми коштів

Майже 32 тисячі гривен віддала старенька жителька Тростянеччини незнайомцю, який під приводом «грошової реформи» запропонував їй обміняти старі купюри на нові.



Майже 32 тисячі гривен віддала старенька жителька Тростянеччини незнайомцю, який під приводом «грошової реформи» запропонував їй обміняти старі купюри на нові. Працівники поліції говорять, що подібні випадки далеко не поодинокі. І звертаються до всіх громадян з закликом попереджати літніх чи малообізнаних людей про небезпеку бути одуреними такого роду аферистами.

Так звана «грошова реформа», коли шахраї міняю справжні гроші на сувенірні папірці чи й взагалі підмінюють готівку різаним папером, далеко не нова, але й по сьогодні досить успішно використовується різного роду шахраями.

Нещодавно жертвою такого шахрайства стала 77-річна пенсіонерка з Тростянеччини. Поки її чоловік ходив до магазину за хлібом, до жінки в господу зайшов невідомий чоловік, і запропонував обмін старих банкнот на нові: мовляв, скоро в країні будуть введені в обіг нові купюри, тож їй варто поспішити і поміняти гроші просто зараз. Довірлива бабуся зробила так, як їй настійливо радив незнайомець: винесла для «обміну» всю наявну готівку – 32 тисячі гривень. Ці гроші вони з чоловіком довго збирали зі своїх пенсій на випадок поховання, відмовляючи собі іноді навіть у самому необхідному. Однак, навіть бачучи всі «достатки» подружжя пенсіонерів, зловмисник цинічно привласнив собі їх кошти, і, скориставшись моментом, коли бабуся відволіклась, швидко зник.

Майже аналогічний випадок стався кількома днями пізніше в іншому селі Тростянецького району. До 79-річної бабусі додому прийшов незнайомець, і розповів старенькій, що в державі тривають численні реформи, в тому числі – й грошова. Ще й повідомив, що за її бажанням він може обміняти гроші на місці, і їй нікуди їхати не потрібно. Пенсіонерка, здивована такою послужливістю, віддала для «обміну» близько 8 тисяч гривень. Натомість шахрай вручив старенькій купу сувенірних купюр номіналом п’ятсот гривень.

«Наразі слідчі за обома фактами відкрили кримінальні провадження за ознаками ч.1 ст.190 КК України (шахрайство), та роблять все можливе, аби встановити місцезнаходження та особи зловмисників, - коментує ситуацію начальник Тростянецького відділення поліції Олександр Гресь. – Ми знову звертаємося до громадян з закликом бути уважними та обачними під час спілкування з незнайомцями, котрі представляються соцпрацівниками, співробітниками пенсійного фонду чи банківських установ і пропонують обмін грошей. Хочу відразу застерегти: це шахраї. В країні грошова реформа не проводиться; зазвичай, про такі заходи населення заздалегідь широко інформується через засоби масової інформації: радіо, телебачення, газети тощо. Тож не довіряйте подібним «візитерам», і тим більше не слід говорити з ними про наявні удома гроші та цінності. Зловмисники здатні на все, аби тільки дістатися ваших коштів. Відтак, будьте обачливі, і попередьте про небезпеку бути одуреними шахраями всіх своїх літніх родичів та близьких людей - цим ви убезпечите їх від злочинних посягань та зайвих фінансових втрат».

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: