Завантаження ...

Поліція попереджає жителів області про шахраїв

У двох випадках шахраї видурили у пенсіонерів гроші, використавши відому злочинну схем, з «сином», який нібито потрапив у ДТП та збив людину.



У двох випадках шахраї видурили у пенсіонерів гроші, використавши відому злочинну схем, з «сином», який нібито потрапив у ДТП та збив людину. Ще в одному зловмисник, за сприяння у працевлаштуванні за кордоном, заволодів грошима молодого жителя Путивльського району.

До поліції звернулася 83 - річна жителька міста Суми та повідомила, що стала жертвою шахрая. Як з’ясували правоохоронці, їй на стаціонарний телефон зателефонував невідомий, та представившись працівником поліції повідомив, що її син нібито вчинив злочин і йому загрожує кримінальна відповідальність. Але, мати може допомогти, якщо не хоче щоб син потрапив за грати. Для цього треба вирішити питання з потерпілим та заплатити йому грошей на лікування.

Далі «син» повідомив, що зараз знаходиться в поліції, а за грошима прийде його знайомий, якому старенька й повинна віддати пакунок з грошима. Жінка виконала вказівку невідомого, зібрала вдома всі свої заощадження у сумі 5000 гривень та передала їх шахраєві біля дверей власного будинку.

За подібною схемою шахраям вдалося одурити і 80-річну жительку обласного центру, хіба що з тією відмінністю, що ця літня жінка віддала невідомо кому «за визволення «сина» з в’язниці та на лікування потерпілого» 15 000 гривень, 120 євро та 500 доларів США.

А 32-річний житель одного з сіл Путивльського району, плануючи поїхати на заробітки до Німеччини, у мережі Інтернет знайшов посередника, який пообіцяв йому посприяти у працевлаштуванні. Чоловік, на вказаний рахунок перерахував гроші в сумі 6250 гривень, та посередник, раптом перестав виходити на зв'язок. Зрозумівши, що його одурили, і ні закордону ні грошей він може не побачити, чоловік повідомив поліцію.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ч.1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та розпочала слідчі дії. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

Поліція вкотре радить громадянам завжди бути обережними при спілкуванні з незнайомими людьми чи віч-на-віч, чи по телефону або через мережу Інтернет. Пам’ятайте, якщо ваші співрозмовники у спілкуванні з вами зачіпають теми грошей, які вам необхідно комусь передати чи переслати, знайте, вас намагаються одурити. Тож необхідно відразу покласти трубку, якщо розмова відбувається по телефону, або ж сказати чітке «ні», якщо йде спілкування «в живу», і повідомити поліцію. Завжди тримайте себе в руках, не впадайте в паніку та не вірте різного роду пройдисвітам. Ваша безпека у ваших руках.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: