Завантаження ...

Прокуратура Сумщини в суді довела безпідставність позовних вимог адвоката

Постановою Верховного Суду від 13.02.2019 задоволено касаційну скаргу прокуратури Сумської області та залишено в силі рішення суду першої інстанції



Постановою Верховного Суду від 13.02.2019 задоволено касаційну скаргу прокуратури Сумської області та залишено в силі рішення суду першої інстанції, яким адвокатові відмовлено в спростуванні недостовірної інформації та відшкодуванні моральної шкоди через необґрунтованість вимог.

Мова йде про події, що відбулись 29 вересня 2016 року в судовому засіданні Охтирського міськрайонного суду Сумської області під час розгляду кримінальної справи, де захисником обвинуваченого був Собина П.М. Коли адвокат ставив запитання свідку, прокурор звернувся до суду з клопотанням про зняття тих запитань, вказавши, що захисник, таким чином, здобуває доказову базу для іншого кримінального провадження, яке розслідується стосовно нього.

На думку адвоката, таким висловлюванням прокурор поширив недостовірну інформацію, принизив його честь, гідність і ділову репутацію. Відтак Собина П.М звернувся до суду з позовом про спростування поширеної інформації та відшкодування моральної шкоди.

Судом першої інстанції адвокатові відмовлено в задоволенні позовних вимог, оскільки озвучена прокурором інформація відповідає дійсності (що підтверджено витягом з кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 16 березня 2016 року). Однак апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та частково погодився з доводами адвоката. Відтак прокуратура звернулась до Верховного Суду, який визнав, що рішення апеляційного суду є незаконним і не відповідає нормам матеріального права.

Судом підтверджено, що твердження адвоката Собини П.М. про порушення його прав та завдання йому моральних страждань діями прокурора є безпідставними та необґрунтованими. Також з Собини П.М. на користь прокуратури області стягнуто 1322,88 грн судового збору, сплаченого у зв’язку з переглядом справи у суді касаційної інстанції.

Рішення остаточне і оскарженню не підлягає.

Прес-служба прокуратури області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: