Завантаження ...

Виробники молочної продукції в області мають дотримуватися нових норм стандартизації

З 1 січня 2019 року в Україні за новими нормами стандартизації молоко поділяється на «екстра», «вищий» і «перший» ґатунки



З 1 січня 2019 року в Україні за новими нормами стандартизації молоко поділяється на «екстра», «вищий» і «перший» ґатунки

Як пояснив директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак, основними відмінностями між ґатунками молока є загальна бактеріальна забрудненість, кількість соматичних клітин та кислотність молока.

«Відповідно до нового ДСТУ 3662:2018 «екстра» ґатунок матиме загальну бактеріальну забрудненість до 100 тис./см3, «вищий» ґатунок – до 300 тис./см3, а «перший» ґатунок – до 500 тис./см3; загальну кількість соматичних клітин «вищий» та «перший» ґатунок – до 400 тис./см3, «перший ґатунок» – до 500 тис./см3».

У той же час в Україні передбачається поступовий перехід від поняття «ґатунок» молока до його оцінювання за показниками безпечності, як це запроваджено в Європейському Союзі. Тож на сьогодні немає заборони щодо закупівлі молока у населення переробними підприємствами і до 1 січня 2020 року заготівля молока для виготовлення харчових продуктів продовжуватиметься, – зазначив директор обласного Департаменту агропромислового розвитку.

Потрібно відмітити, що протягом 2018 року всіма категоріями господарств у Сумській області вироблено 410,1 тисяч тонн молока, у тому числі, сільськогосподарськими підприємствами вироблено – 173,5 тис. тонн, господарствами населення – 236,6 тис. тонн. Також у господарствах населення вироблено 58% молока від загального його виробництва на Сумщині.

У 2018 році порівняно з 2017 роком спостерігалася тенденція щодо збільшення обсягів молока першого ґатунку, виробленого власне господарствами населення, а саме, від загальних обсягів закупленого молока в населення – 89% це молоко першого ґатунку, 11% - другого ґатунку.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: