Завантаження ...

Сумчани зможуть отримувати субсидію у грошовій формі

У департаменті соціального захисту населення триває прийом документів на призначення житлової субсидії, яка відтепер надаватиметься у грошовій формі.



У департаменті соціального захисту населення триває прийом документів на призначення житлової субсидії, яка відтепер надаватиметься у грошовій формі.

У департаменті соціального захисту населення повідомляють, що 27 грудня 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі».

При цьому у структурному підрозділі наголошують, що правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Для отримувачів житлової субсидії монетизація відбуватиметься у три етапи.

Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше.

З початку року департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради вже розпочато прийом документів за новими правилами.

За новим порядком прийнято 567 заяв на призначення житлової субсидії.

Громадянам, які вже користуються житловою субсидією, подавати документи з січня 2019 року повторно не потрібно.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться всіх, хто отримує субсидію або претендує на її отримання в неопалювальний період.

Надалі, з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, буде отримувати за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено домогосподарством.

Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального періоду залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить винятково від родини.

При реалізації механізму надання житлових субсидій у грошовій формі постановою чітко визначена інформаційна взаємодія. За отриманням інформації щодо будь-яких питань:

  • пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії будуть звертатись до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення,
  • щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості (переплати) звертатись до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг,
  • щодо операцій, здійснених за обліковим записом одержувача житлової субсидії, щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, звертатись до ПАТ «Ощадбанк».

Довідково слід зазначити, що протягом 2018 року до департаменту з питань призначення житлової субсидії звернулося 40 299 осіб (з них протягом жовтня-грудня 2018 року 19 671 осіб).

Протягом 2018 року було надано 161 тисяча консультацій щодо умов призначення житлових субсидій (з них протягом жовтня-грудня близько 70 тисяч).

Cтаном на 15 січня поточного року отримують житлову субсидію 41 157 сімей міста.

Попереджаючи численні звернення мешканців міста з приводу терміновості, а також пришвидшення призначення домогосподарству субсидії, департамент звертає увагу всіх зацікавлених на тому, що спрощений порядок подання документів для призначення субсидії у відповідь вимагає отримання органом влади інформації від значної кількості організацій, перш ніж визначитись із питанням можливості призначення державної допомоги.

Тому департамент просить з порозумінням віднестись до строків та процесу призначення субсидії, які залежать не від швидкості роботи департаменту.

Для громадян, які поряд з цим звернулись із питаннями по призначенню субсидії, що будуть розглядатись спеціально створеною комісією, слід дочекатись обстеження державного соціального інспектора, яке буде проведено найближчим часом, після чого, за результатами розгляду справи на комісії про право домогосподарства на субсидію буде повідомлено заявнику, в тому числі через попередньо вказані ним засоби зв’язку або ж домогосподарство зможе самостійно переглянути розмір призначеної субсидії через реєстрі субсидіантів на сайті https://subsidii.ioc.gov.ua/search .

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: