Завантаження ...

За останні чотири роки у Сумах відремонтували майже 500 ліфтів

У нинішньому році на даний вид робіт у міському бюджеті передбачили 30,4 млн гривень. Станом на 12 грудня капітально відремонтували 89 підйомників, 10 з яких полагодили завдяки дольовій участі співвласників.



У нинішньому році на даний вид робіт у міському бюджеті передбачили 30,4 млн гривень. Станом на 12 грудня капітально відремонтували 89 підйомників, 10 з яких полагодили завдяки дольовій участі співвласників. На фінансування робіт із ремонту ліфтів за принципом 70/30 у поточному році в міській скарбниці зарезервували 2,4 млн гривень. У трьох із п’яти будинків, по яких було ухвалено позитивні рішення про надання співфінансування, роботи наразі завершені: вул. Іллінська, 52/1 (чотири ліфти на загальну суму 633 тис. грн., кошти міського бюджету – 382,5 тис. грн., кошти співвласників– 163,5 тис. грн.); вул. Героїв Крут, 72 (три ліфти на загальну суму 633 тис. грн., кошти міського бюджету – 443,1 тис. грн., кошти співвласників– 189,9 тис. грн.); вул. Героїв Крут, 74А (три ліфти на загальну суму 754 тис. грн., кошти міського бюджету – 527,8 тис. грн., кошти співвласників– 226,2 тис. грн.).

До кінця року, повідомив директор департаменту інфраструктури міста Григорій Яременко, відремонтують іще 19 ліфтів: 12 – суто коштом міського бюджету, сім – на умовах співфінасування з власниками. Останній варіант, зазначив він, більш вигідний для мешканців.

«Це дозволяє запустити ліфт відразу, як він зупинився чи в нього вичерпався граничний термін. Якщо по 100% фінансуванню є черга, то варіант 70/30 дає можливість після прийняття рішення та збору коштів відремонтувати підйомник і запустити його в експлуатацію», – зазначив посадовець.

Як розповіла голова ОК «ЖБК 100», що діє за адресою: вул. Героїв Крут, 72, Лідія Шапошник, на умовляння співвласників будинку та збір коштів на капітальний ремонт усіх трьох підйомників, у яких вичерпувався граничний термін експлуатації, пішло до трьох місяців. У першому та другому під’їздах із кожної квартири (від другого поверху) вийшло по 1,9 тис. грн., у третьому – по 2,1 тис. гривень. Ліфти ремонтували по черзі, зупиняючи їх безпосередньо перед ремонтом і на період його проведення. Із середини листопада всі три підйомники працюють. Голова ЖБК помітила, що, вклавши власні кошти у ремонт, мешканці стали більш бережними до спільного майна.

«Ліфти в Сумах мають працювати. За останні роки відновлено роботу 496 підйомників. До кінця року буде 515. Моя вимога не лише швидко ремонтувати ліфти, а й оперативно їх запускати, щоб сумчани не були замкнені в чотирьох стінах. Разом із тим закликаю сумчан користуватись механізмом дольової участі. Можна ту частку, яку мають внести співвласники, взяти в кредит, а місто погасить відсотки, можна знайти інші шляхи. Лише разом ми швидше створимо комфортні умови в будинках міста», – наголосив міський голова Олександр Лисенко.

Торік суто коштом міського бюджету капітально відремонтували 145 ліфтів, за принципом співфінансування 70/30 – 25 підйомників, 60/40 – один ліфт. Роком раніше, у 2016, за кошти міського бюджету полагодили 142 ліфти, до того, у 2015, – 94.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: