Завантаження ...

У СумДУ відкрили унікальну Лабораторію клітинних культур

7 вересня в Медичному інституті Сумського державного університету відбулася презентація Лабораторії клітинних культур.



7 вересня в Медичному інституті Сумського державного університету відбулася презентація Лабораторії клітинних культур. Нова лабораторія завершила формування наукового центру, до якого вже ввійшли бактеріологічна, хіміко-токсикологічна та лабораторія імуноферментного аналізу.

Участь у відкритті лабораторії взяли начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко та заступник Сумського міського голови Степан Пак.

Професор кафедри громадського здоров'я, заступник директора з наукової роботи Медичного інституту СумДУ Максим Погорєлов розповів, що рушієм створення лабораторії клітинних культур стала участь наукової групи в програмі «Горизонт 2020». «Це програма Європейського Союзу й найбільший світовий фонд, який фінансує наукові дослідження. Минулого року ми виграли проект у кооперації з іншими університетами Великої Британії, Італії, Польщі, Естонії Латвії. Ініціатива спрямована на створення нової поверхні дентальних імплантатів з метою запобігання раннім та післяопераційним ускладненням. Одне з головних завдань проекту — дослідження цих імплантатів на культурі клітин», — прокоментував професор Максим Погорєлов.

Сучасне обладнання лабораторії дозволить проводити наукові дослідження в галузі біоматеріалів, зокрема для визначення цитотоксичності нових дентальних та ортопедичних імплантатів, які розробляються в рамках європейських та українських наукових програм. А залучення до роботи лабораторії науковців Медичного інституту, університету загалом та фірм-партнерів дозволить впроваджувати масштабні наукові проекти національного та міжнародного рівня.

Окрім наукового спрямування, діяльність лабораторії буде спрямована на освітні послуги, зокрема впровадження курсів з клітинної біології та методології культивування клітин в магістерських та аспірантських програмах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: