Завантаження ...

В Сумах навчали пенсіонерів основам кібербезпеки (+фото)

На зустрічі з підопічними Сумського територіального центру по обслуговуванню пенсіонерів «Берегиня» працівники кіберполіції та відділу комунікації ГУНП області навчали літніх людей, як не стати жертвами шахраїв в умовах технічного прогресу.



На зустрічі з підопічними Сумського територіального центру по обслуговуванню пенсіонерів «Берегиня» працівники кіберполіції та відділу комунікації ГУНП області навчали літніх людей, як не стати жертвами шахраїв в умовах технічного прогресу.

З початку року на території Сумської області зловмисниками було вчинено більше ста шахрайств, з яких більше частина – саме проти людей похилого віку. Адже пенсіонери, в силу стану здоров‘я обмежені у спілкуванні. Внаслідок цього вони не отримують потрібну інформацію. Неосвіченістю літніх людей в умовах технічно-комп‘ютерного сьогодення користуються різного роду пройдисвіти і шахраї, виманюючи та видурюючи під різними приводами у своїх жертв великі суми грошей.

«Поліція сьогодні все частіше стикається зі злочинами, коли шахраї задля заволодіння чужими грошима, активно використовують мережу Інтернет, - говорить інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Денис Гудков. – Основні шахрайські способи – це продаж товарів за низькими цінами, коли зловмисники прагнуть змусити покупця, що зацікавився тим чи іншим товаром перерахувати їм на рахунок гроші, а отримавши кошти, просто відключають телефон, і на зв'язок з покупцем більш не виходять, і звісно ж, ніякий товар не надсилають. Коли ж ви все-таки ризикнете замовити у приватної особи якусь річ через мережу Інтернет, то хоча б отримуйте її накладним платежем, щоб при отриманні, можна було б переконатися у справності товару чи заявлених якостях прямо у поштовому відділенні, і в разі незгоди, просто відправити назад».

«Часто зловмисники «працюють» зі своїми жертвами під виглядом, працівників соціальних служб або Пенсійного фонду, - говорить спеціаліст відділу комунікації ГУНП в Сумській області Володимир Кузьменко. - Або ж, приходячи додому до літніх одиноких людей під виглядом представників енергонагляду чи газових служб, беруться перевіряти документи та «інспектувати» обладнання. А в цей час їх спільники швидко оглядають житло та виносять гроші і цінності».

Поширеною шахрайською схемою, окрім названого, є схема, коли зловмисники пропонували старикам купити по значно нижчій за ринкову ціну продукти харчування: мед, м‘ясо, молоко тощо. І після подібних візитів, як правило, у пенсіонерів зникали гроші, що відкладалися у сховок «на чорний день».

Літні люди по своїй натурі схильні вірити з дитячою безпосередністю кожному, хто викликає у них симпатію, - стверджують працівники Сумського територіального центру обслуговування пенсіонерів «Берегиня». Одні шукають спілкування, інші прагнуть недорого придбати, скажімо, продукти харчування. І всі однаково наражають себе на небезпеку бути одуреними. Тому подібні зустрічі з працівниками поліції для літніх та одиноких людей вкрай важливі, бо останнім розповідають про шахрайські схеми, навчають, як впізнати зловмисників, як уникнути протиправних посягань, як захистити себе та свої статки і майно, та куди звернутися, якщо людина все ж таки стала жертвою злочинних дій.

А тому будьте уважними, та бережіть себе і своїх близьких від протиправних посягань.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: