Завантаження ...

У Шостці поліція викрила продавця віртуальних автівок

Раніше судимий чоловік «заробляв» на життя інтернет-шахрайством, продаючи у Всесвітній мережі неіснуючі автівку.



Раніше судимий чоловік «заробляв» на життя інтернет-шахрайством, продаючи у Всесвітній мережі неіснуючі автівку. Працівники поліції довели причетність зловмисника принаймні до двох таких «угод», та відкрили щодо нього кримінальне провадження.

Незважаючи на чисельні попередження поліцейських про найбільш розповсюджені схеми шахрайств, громадяни все ще потрапляють на «гачок» аферистів. Лише з початку цього року в Шосткинському відділі поліції відкрили більше 20 кримінальних проваджень за фактами скоєння цього виду злочину, більша частина з яких вже розкрита.

Так, втрапили у подібні шахрайські пастки двоє жительок Шостки. Місцева 67-річна пенсіонерка, рятуючи сина від кримінальної відповідальності за нібито спричинене ДТП з тяжкими наслідками, перерахувала пройдисвітам дві тисячі гривень. Юна 17-річна дівчина переказала в якості переоплати 400 гривень за новенький гаджет, ринкова ціна якого складає понад 5000 гривень.

«Розкриття інтернет-шахрайств – справа специфічна, має свої труднощі, пов‘язані з тим, що зловмисники ховаються за віртуальною маскою, і вільно оперують сучасними технологіями, охоплюючи своїми діями не тільки нашу область, але й інші регіони держави, - говорить Валерій Строкач, начальник Шосткинського відділу поліції. – І все ж таки, незважаючи на цілий ряд проблем, які доводиться вирішувати у розкритті такого виду злочинів, поліцейським вдається встановлювати і особи аферистів, і їх місце проживання, і навіть інших потерпілих від їх дій громадян».

Успішним прикладом цьому слугує викриття раніше судимого 30-річного місцевого мешканця, котрий заробляв реалізацією віртуальних автівок. За легендою, він продавав бувші у вжитку автомобілі з Європи, а в своїх оголошеннях вказував надзвичайно принадливу для покупців ціну. На один такий його «гачок» потрапила жителька Дніпропетровської області, котра забажала придбати «Ауді А-6». Довірлива дама зателефонувала зловмиснику, і вони домовились, що він пригонить легковик у Дніпро на «оглядини». Однак покупець повинна перерахувати півтори тисячі гривень за паливо, яке він витратить на дорогу. Свою частину домовленості замовниця виконала, от тільки зловмисник, ледве зняв готівку, тут же змінив номер свого телефону.

В такий же спосіб він обдурив і 25-річну мешканку Києва, якій пообіцяв продати «Opel Astra», і від якої отримав «на паливо» 1 900 гривень.

Наразі у відношенні підозрюваного відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років. Остаточну покарання чоловіку за скоєне визначить суд.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: