Завантаження ...

Кров жителів Сумщини віддали «Вампіру» (+фото)

22 лютого до Сум вперше приїхав кровомобіль, який забезпечує благодійними компонентами крові Авдіївську міську лікарню.



22 лютого до Сум вперше приїхав кровомобіль, який забезпечує благодійними компонентами крові Авдіївську міську лікарню. На її базі розміщується найбільший у зоні АТО стабілізаційний центр, де надають медичну допомогу пораненим бійцям.

Ще на початку війни завідуючий відділенням трансфузіології Кременчуцького пологового будинку Ростислав Зауральський ініціював проект «Кров, що рятує життя». Кров, зібрану в Кременчузі, доставляли в Авдіївку на першому кровомобілі, оснащеному саморобними пристроями для зберігання температури еритроцитарної маси і плазми.

Згодом географія доставки крові розширилася – підключилися жителі Полтави, харків’яни. Коли кровомобіль, що наїздив понад 40 тисяч км, почав виходити з ладу після кожного рейсу, волонтери відкрили збір коштів на новий і спеціальне обладнання для нього. Влітку минулого року новий кровомобіль розпочав свою надважливу для українських бійців роботу.

- Це по-справжньому народний проект, - говорить Ростислав Зауральський, який своєю працею заслужив серед бійців жартівливий позивний «Вампір». – Народ купив автомобіль, народ здає кров і допомагає грошима на розхідні матеріали… Проект дає можливість всім бажаючим допомогти нашим бійцям, навіть якщо немає коштів, реалізувати себе як донор. Це дуже важливо. Ми дуже вдячні всім донорам, які беруть участь у зборі компонентів крові.

Кровомобіль робить рейси на Авдіївку кожні два-три тижні, щоб поновити запаси донорської крові. Адже довго зберігатися компоненти крові не можуть, вони повинні бути завжди свіжими. Для того, щоб не втратили свої якості, їх транспортують у замороженому вигляді у спеціальних ємкостях, що зберігають температуру. Кровомобіль оснащений проблисковими маячками і сиреною, які використовуються приперевезенні компонентів крові – адже їх потрібно доставити якнайшвидше. На всякий випадок завжди напоготові у Ростислава розхідні матеріали для переливання та розморожувач плазми – власна розробка, яку мають всі лікувальні заклади Кременчуга. Серійно такі розморожувачі не виробляються – а поміж тим вони значно економлять час, коли переливання потрібне терміново і важлива кожна хвилина. Оснащений таким чином Кровомобіль може доставити компоненти крові куди завгодно і організувати переливання навіть у польових умовах.

Для того, щоб безкоштовно передати компоненти крові до стабілізаційного центру Авдіївської міської лікарні, Сумський обласний центр служби крові оголосив благодійну акцію, приурочену до Дня Героїв Небесної Сотні, яка триває з 19 лютого по 1 березня. Свій внесок у благородну справу вже зробили християни протестантських церков, Сумська регіональна організація Аграрної партії, працівники Національної та Патрульної поліції України, ПАТ «Сумиобленерго», викладачі державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І. Г. Харитоненка. Взяти участь в акції зголосилися й працівники військових комісаріатів: Сумського районного, Сумського міського об’єднаного, Сумського обласного. Здати компоненти крові в рамках акції можна не лише в Сумах, а й у відділеннях СОЦСК у Конотопі, Ромнах та Шостці.

Кількість крові, яка відправилася на Авдіївку 22 лютого не розголошується:

- У військовий час інформація про потребу в крові є стратегічною таємницею, - наголошує Ростислав Зауральський. – Це перший, але не останній наш візит до Сумського обласного центру служби крові, я сподіваюся на постійну співпрацю. Потрібно сказати, що служба крові в цілому по Україні – в жахливому стані, її вбивають з 90-х років. А в Сумах – єдиний донорський центр, де повністю зроблений ремонт, встановлено новітнє обладнання. Коли я приїхав сюди, я просто ахнув – як і усі делегації з інших областей, хто сюди приїздить. І тому я з задоволенням беру тут компоненти крові – боя на 100% упевнений в їх якості і безпеці, а це дуже важливо.

Благодійний збір компонентів крові для стабілізаційного центру Авдіївської міської лікарні продовжується – тож сумчани та жителі області мають можливість долучитися до цієї справи і врятувати життя захисників України. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: