Завантаження ...

Як сьогодні працює служба екстренної медичної допомоги Сумщини?

За словами директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Александренка, заклад має у своєму складі 5 станцій у містах Суми, Конотоп, Охтирка, Ромни.



На цю тему із журналістами спілкувалися представники обласного Центру екстреної допомоги та медицини катастроф.

За словами директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Александренка, заклад має у своєму складі 5 станцій у містах Суми, Конотоп, Охтирка, Ромни та Шостка, 13 підстанцій у районних центрах, 37 пунктів постійного базування виїзних бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги у сільській місцевості та 1 пункт тимчасового базування виїзних бригад екстреної медичної допомоги у місті Суми.

У службі екстреної медичної допомоги Сумської області сформовано та працює 97 виїзних бригад: 16 – лікарських, 81 – фельдшерська бригада, які забезпечують виконання викликів від населення при раптових захворюваннях і станах, нещасних випадках, травмах. Звернення від населення усієї Сумської області приймає центральна оперативна диспетчерська Центру за єдиним телефонним номером «103».

Заступник директора з оперативної роботи, медицини катастроф та цивільного захисту населення – керівник служби медицини катастроф Галина Білоус уточнила, що всі звернення щодо надання екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта поділяються на екстрені і неекстрені.

Так, до категорії екстрених належать ті, при яких пацієнт перебуває у невідкладному стані, що супроводжується: знепритомленням, судомами, раптовим розладом дихання, раптовим болем у ділянці серця, блювотою кров’ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних захворювань; зумовлений: усіма видами травм, ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловим ударом, переохолодженням, отруєннями, укусами, ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій тощо.

До категорії неекстрених належать звернення, коли стан пацієнта не є невідкладним та супроводжується підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; підвищенням артеріального тиску; болем у попереку, суглобах; алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом. Також до цієї категорії належать стани, зумовлені загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом дільничного лікаря.

Бригада екстреної медичної допомоги не виїжджає для виконання планових ін’єкцій, крапельниць, перев’язок, інших призначень; до хворих, які перебувають під наглядом дільничного лікаря і їх стан не потребує надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги; для видалення кліщів; для надання стоматологічної допомоги. Служба також не видає довідок, листків непрацездатності, не складає судово-медичних висновків, не транспортує трупи у патолого-анатомічні відділення і бюро судово-медичної експертизи.

Звернення, що належать до категорії неекстрених, мають перенаправлятися до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги. У разі відсутності такої можливості, наголосила медик, ці звернення передаються бригадам екстреної допомоги, що не виконують екстрені виклики. У такому випадку виконання виїзду здійснюється протягом 1 години з моменту їх отримання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: