Завантаження ...

У Сумах Програмі підтримки розвитку громадянського суспільства дали «зелене світло»

Під час позачергового засідання виконавчого комітету представили Програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2020 роки.



Під час позачергового засідання виконавчого комітету директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна Кохан представила Програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2018-2020 роки.

Вона розроблена у рамках Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, а також на виконання Постанови КМУ «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

Як зауважила Антоніна Кохан, прийняття Програми підтримки розвитку громадянського суспільства дасть змогу продовжити реалізацію міською радою таких принципів в роботі, як прозорість, відкритість та партнерська співпраця із громадськими інституціями міста.

«Розробник програми департамент комунікацій та інформаційної політики. Співрозробник, що важливо, громадська рада при виконавчому комітеті міської ради. Строки реалізації – 2018-2020 роки. Обсяг фінансових ресурсів на 2018 рік складає 472 тис. грн., на 2019 рік – 449 тис. грн., на 2020 рік – 455 тис. гривень», – ознайомила присутніх із паспортом Програми розробник.

Метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства у місті Суми, налагодження ефективної взаємодії інститутів громадянського суспільства з органами місцевого самоврядування на засадах партнерства, забезпечення додаткових можливостей для реалізації та захисту прав і свобод людини і громадянина, задоволення суспільних інтересів із залученням громадської ініціативи та самоорганізації, збереження суспільного порозуміння на території міста.

Також Антоніна Кохан зазначила, що із зареєстрованих на теренах міста громадських організацій та об’єднань значна частина не ведуть активну громадську діяльність, а тому Програма сприятиме саме активізації та залученню громади до управлінських процесів і до розробки, прийняття політико-управлінських рішень, а також до реалізації своїх безпосередніх завдань, що стоять перед громадськими організаціями.

Програмою передбачено багато заходів, зокрема: консультації з громадськістю; громадські обговорення; сприяння проведенню громадських експертиз нормативних документів міської ради; створення координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства; створення центру громадських ініціатив; проведення конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, на виконання яких надаватиметься фінансова підтримка із міського бюджету (передбачається, що вартість одного проекту розглядатиметься в межах 10 тис. грн.); проведення конкурсу з успішних практик із реалізації громадських ініціатив; проведення форуму інститутів громадянського суспільства міста Суми; розробка плану інтеркультурного розвитку міста та проведення ряду заходів із інтеркультурного розвитку; створення ресурсно-комунікаційної веб-платформи громадських інституцій.

«Прийняття Програми буде продовженням плідної та стабільної роботи, яку проводила міська рада і мала лідируючи позиції та високі оцінки, які визначалися всеукраїнськими рейтингами у сфері інформаційної політики, доступу до публічної інформації, формування громадського бюджету, співпраці з громадськістю, такими як «Прозорість 50 найбільших міст України» (лідер рейтингу), «Індекс демократичності міст» (IV місце), «За прозорі бюджети» (увійшли до першої трійки)», – резюмувала Антоніна Кохан.

У підсумку виконавчий комітет підтримав Програму підтримки розвитку громадянського суспільства у м. Суми на 2018-2020 роки. Додатково департаменту комунікацій та інформаційної політики доручили спільно з громадською радою розробити заходи, які можуть бути реалізовані на соціальне замовлення.

Цього ж дня підтримала Програму й постійна комісія з питань законності, взаємодії з правоохоронними органами, запобігання та протидії корупції, місцевого самоврядування, регламенту, депутатської діяльності та етики, з питань майна комунальної власності та приватизації.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: