Завантаження ...

У Сумах завершується тиждень безкоштовного обстеження на ВІЛ/СНІД (+відео)

Тестують на ВІЛ/СНІД. Від 17 листопада в Україні та Сумах стартував Європейський тиждень безкоштовного обстеження. Завершиться він сьогодні.



Тестують на ВІЛ/СНІД. Від 17 листопада в Україні та Сумах стартував Європейський тиждень безкоштовного обстеження. Завершиться він сьогодні.

Олександру – 22. Тест на ВІЛ проходить не вперше.

Олександр: « Кожна людина повинна слідкувати за своїм здоров’ям і перевіритися на ВІЛ, незалежно від того, були у неї незахищені контакти чи ні. Віл можна отримати і на операціях, при татуюванні, тощо»

Від 17 листопада у «Клініці, дружній до молоді», тест пройшли 14 осіб. Уся процедура у середньому займає півгодини. Сюди входить консультація лікаря, заповнення необхідних паперів, здача крові та очікування результату.

«Добровільне консультування і тестування – це не лише забір крові, це та бесіда з підлітком, яка, можливо, допоможе йому в майбутньому змінити свою ризиковану поведінку на більш відповідальну, коли саме підлітки приходять до висновку, що тут і тут я робив невірно, і коли самі після тестування говорять, що тепер я розумію і більше цього робити не буду – це і є важливим аспектом. ВІЛ-інфекція керована. Від кожного з нас залежить особисто, чи інфікуюсь я ВІЛ, чи ні», – розповіла Владлена Концевич, завідуюча відділенням «Клініка, дружня до молоді» КУ «Сумська міська дитяча лікарня Святої Зінаїди.

Пройти перевірку на ВІЛ тут можна й поза межами Європейського тижня тестування – якщо тобі вже є 14 років. Для цього треба попередній запис – телефоном або через систему «Поліклініка без черг».

Окрім «Клініки, дружньої до молоді», це на Івана Сірка, 3, пройти тестування на ВЛ/СНІД у Сумах також можна у центрі профілактики ВІЛ/СНІДу – на Курській, 111. З початку Європейського тижня тестування там перевірились 170 осіб. Загалом же, станом на 1 січня цього року, в Сумській області зареєстровано 2200 віл-позитивних осіб, із них – 1335 перебувають під медичним наглядом, понад 700 осіб – отримують анти-ретровірусну терапію. Середній вік віл-позитивних – від 15 до 35 років.

«Наркотики молодшають. Це публіка 98-99 років народження, які приходять до нас на пункт обміну шприців. Також молодшають працівники секс-бізнесу. Це дівчата 2000-2001 року народження. За 4 доби ми протестували 110 ін’єкційних споживачів наркотиків и 56 працівниць комерційного сексу. Поки що позитивних не виявили. Останній випадок був зареєстрований у травні цього року, це хлопець 96 року народження», -зазначила Алла Кріпак, старший соціальний працівник благодійного фонду Крок назустріч»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: