Завантаження ...

Підприємства Сумщини ігнорують вимоги законодавства

За результатами контрольно-наглядової діяльності Держпраці протягом 2017 року на Сумщині з 130 планово перевірених підприємств 50 суб’єктів господарювання допустили грубі порушення законодавства.



За результатами контрольно-наглядової діяльності Держпраці протягом 2017 року на Сумщині з 130 планово перевірених підприємств 50 суб’єктів господарювання не лише допустили грубі порушення законодавства, а й відмовилися добровільно їх усувати. На цьому наголосив начальник Управління Держпраці у Сумській області Юрій Семеног у ході засідання Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради.

Такими порушеннями є недодержання суб’єктами господарювання правил охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки, що становить загрозу життю та здоров’ю працівників й унеможливлює подальшу роботу підприємств у повному обсязі.  

Через нерозуміння та не усвідомлення відповідальності роботодавцями Управління Держпраці у Сумській області вимушено звертатися до суду з позовами щодо примусового усунення підприємствами виявлених порушень. Але варто зазначити, що деякі суб’єкти господарювання ігнорують навіть рішення суду. Це значною мірою ускладнює процес забезпечення прав громадян на належні, безпечні  здорові умови праці та затримує розвиток виробництва. Адже неухильне дотримання діючого законодавства України роботодавцями й працівниками є невід’ємною складовою як процвітання самого підприємства, так і розвитку економіки країни в цілому. 

Як результат безвідповідальності роботодавців – на підприємствах Сумської області протягом поточного року травмувалося 73 особи, з них шість зі смертельним наслідком. «Особливо непокоїть збільшення чисельності працюючих за цивільно-правовими угодами, – наголосив Юрій Семеног: – без відповідних знань, умінь, медичних обстежень, засобів індивідуального захисту вони найменш захищені. До речі наразі маємо вже три смертельних випадки з цією категорією працівників».

Поряд із проблемними питаннями розвитку реального сектору економіки в Сумській області учасники засідання Сумської регіональної тристоронньої соціально-економічної ради обговорили стан ринку праці в області та соціальний захист населення від безробіття, формування та підготовку трудового потенціалу області у відповідності до потреб роботодавців, процес погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах Сумщини.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: